Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(22)
Forma i typ
Książki
(22)
Poradniki i przewodniki
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(17)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia
(22)
Autor
Krawczyk Marta
(3)
Pałasz Marzena
(2)
Binkowska Magdalena
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Fijołek Monika
(1)
Gajewska-Okonek Monika
(1)
Gawłowska Agnieszka
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Mackenzie Jennifer
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Moyski Elżbieta
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pociecha Daria
(1)
Puchałka Klaudia
(1)
Rojek-Ledwoch Marzena
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Trédez Emmanuel
(1)
Wentz Izabella
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Ślusarska-Staniszewska Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(12)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
Kraj wydania
Polska
(22)
Język
polski
(22)
Odbiorca
18+
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(6)
Kuchnia wegańska
(3)
Kucharstwo
(2)
Kuchnia polska
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Chleb
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Ciasta
(1)
Cukier
(1)
Cukiernictwo
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja cukiernicza
(1)
Desery
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dziczyzna
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Insulinooporność
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Makaron
(1)
Menopauza
(1)
Nalewki
(1)
Otyłość
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy mączne
(1)
Rak piersi
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Tarta
(1)
Torty
(1)
Warzywa
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Gatunek
Poradnik
(13)
Książka kucharska
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(10)
Przepisy kulinarne
(8)
Atlas roślin
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(258)
Socjologia i społeczeństwo
(79)
Edukacja i pedagogika
(73)
Medycyna i zdrowie
(72)
Podróże i turystyka
(66)
Kulinaria
(22)
Biologia
(47)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(40)
Kultura i sztuka
(34)
Psychologia
(33)
Religia i duchowość
(33)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(30)
Kultura fizyczna i sport
(26)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(25)
Etnologia i antropologia kulturowa
(24)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(22)
Hobby i czas wolny
(17)
Geografia i nauki o Ziemi
(15)
Literaturoznawstwo
(14)
Rolnictwo i leśnictwo
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Fizyka i astronomia
(8)
Ochrona środowiska
(8)
Rozwój osobisty
(8)
Filozofia i etyka
(6)
Językoznawstwo
(6)
Nauka i badania
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Inżynieria i technika
(5)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Archeologia
(3)
Transport i logistyka
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Matematyka
(1)
Romans
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
22 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych. Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były wówczas ważną okazją do spotkań towarzyskich, a także stanowiły preludium do kilkudniowych uczt, na które zjeżdżali goście z najdalszych zakątków kraju, a czasami nawet z zagranicy. Obecnie dziczyzna znacznie rzadziej króluje na polskich stołach, i to nie tylko dlatego, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ograniczając je ze względów zdrowotnych lub etycznych. Pokutuje przekonanie, że to mięso wymagające skomplikowanego przyrządzania, a nie każdy ma czas, by planować obiad kilka dni wcześniej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, bo dobrze przygotowana dziczyzna to prawdziwy rarytas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas dzikich roślin jadalnych : 150 polskich gatunków / Monika Fijołek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2017. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 632/635 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak: pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas warzyw : 180 gatunków z całego świata / tekst: Agnieszka Gawłowska. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie wyobrazić. Oprócz rodzimych kapust, pomidorów, ogórków, czy kalafiorów coraz większe uznanie zyskują awokado, bataty, a także skorzonera, portulaka i inne, z którymi można się zetknąć w kuchniach egzotycznych krajów. Atlas zawiera opisy 100 gatunków warzyw z całego świata. Przydatnym informacjom towarzyszą zdjęcia, które ułatwią ich rozpoznanie oraz zainspirują do odkrywania nowych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 632/635 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademecum)
Na okładce: bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez drożdży, bez laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa kuchnia : gotuj na parze / Siostra Maria. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2017]. - 285 stron : fotografie ; 21 cm.
Pełna nazwa autorki na stronie 10.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie desery : 100 przepisów / Marta Krawczyk. - Warszawa : SBM, 2018 - 192 strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Zbiór wypróbowanych przepisów na apetyczne desery przyrządzane bez nabiału i jaj to najlepszy dowód na to, że kuchnia wegańska jest pełna inwencji, smaków, aromatów i kolorów. Wbrew pozorom wegańskie desery to nie tylko sałatki owocowe, lecz także ciasta, ciasteczka, czekoladowe przysmaki, musy, kremy i mnóstwo innych pyszności, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienie. Okazuje się, że lista produktów roślinnych, jakimi można zastępować składniki tradycyjnych deserów, jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia wręcz nieograniczone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw - książka "Zielona kuchnia jednogarnkowa" jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozawalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okres menopauzy jest dla kobiety czasem szczególnym. Ja i kobiety z mojego otoczenia jesteśmy dowodem na to, że odpowiednie odżywianie się i styl życia pomagają dobrze przejść ten okres. Możemy zadbać o siebie, aby łagodnie i z wdziękiem rozpocząć nowy, wspaniały i lepszy etap naszego życia! Nadchodzi czas ogromnej zmiany w twoim organizmie. Dotychczas opiekowałaś się innymi - teraz z czułością zatroszcz się o siebie. Nie możesz dłużej jeść tego, co do tej pory, a jednocześnie liczyć na to, że będziesz szczupła i zdrowa. Przepisy, które dla ciebie przygotowałam, pomogą ci zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie w każdym wieku, także w czasie menopauzy. Ja zaczęłam wprowadzać zmiany na swoim talerzu w 2006 roku - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że w taki sposób przygotowuję się do dobrego przejścia klimakterium. Zbierając materiały do książki Menopauza. Podróż do esencji kobiecości, przekonałam się, że jest na świecie wielu lekarzy, którzy doradzają kobietom zmianę diety, aby poczuły się lepiej - a efekty są niesamowite! Czas, byś podarowała sobie zdrowe odżywianie połączone z ruchem, spokojnym snem i pozytywnym myśleniem. Niech twoje ciało i umysł dzięki właściwej diecie stanie się zdrowsze, bardziej witalne i długowieczne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza w Polsce książka o raku piersi, która łączy trzy perspektywy: historię pacjentki, doświadczenia lekarki specjalizującej się w onkologii klinicznej oraz fachową wiedzę dietetyczki. Dzięki ich współpracy w książce znalazły się: dieta pomocna nie tylko w trakcie leczenia, lecz także po jego zakończeniu, a dodatkowo wiele wspomagających organizm przepisów; rzetelna wiedza medyczna o procesie chorobowym i terapiach onkologicznych oraz reakcjach organizmu, z którą łatwiej przejść przez kolejne etapy leczenia; praktyczne porady onkopacjentki i jej indywidualna historia walki z rakiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie : pasty, dipy, kremy / Iwona Orzechowska-Zeidler. - [Wydanie I]. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2020. - 191, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego – lista produktów jest niezwykle bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub zaserwowane jako dip do chrupiących przekąsek czy pokrojonych w słupki świeżych warzyw stanowią pełnowartościowy i zdrowy posiłek na każdą porę dnia. Książka zawiera ponad 100 wypróbowanych przepisów na wegańskie i wegetariańskie smarowidła oraz domowe pieczywo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz mądrze : poradnik pozytywnego odżywiania / Marzena Pałasz. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2018. - 188 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum / SBM)
Bibliografia, netografia na stronie [192].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz mądrze : poradnik pozytywnego odżywiania / Marzena Pałasz. - Warszawa : SBM, copyright 2018. - 188, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdobienie kulinarne : torty, ciasta, tarty / [tekst i zdjęcia] Klaudia Puchałka. - Warszawa : SBM, 2022. - 189, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 25cm.
Co zrobić by ze zwykłego tortu, ciasta czy tarty wyczarować prawdziwe dzieło sztuki? I jak dekorować, by każdy kawałek słodkości wydawał się jeszcze smaczniejszy? Autorka krok po kroku pokazuje jak dekorować torty, ciasta, tarty i inne wypieki na różne okazje - te najbardziej uroczyste, takie jak ślub czy chrzest, a także na te bardziej codzienne, jak urodziny i imieniny. Nie zabrakło też inspiracji na Dzień Matki, walentynki czy Halloween. Autorka daje szczegółowe wskazówki, jak przygotować ozdoby z masy cukrowej, izomlatu, marcepanu, żelatyny czy czekolady oraz jak złożyć tort, wytynkować jego poszczególne warstwy, a następnie misternie ozdobić. Podpowiada też jak we własnej kuchni urządzić pracownię zdobniczą z prawdziwego zdarzenia oraz podaje sprawdzone przepisy na różne okoliczności. Całość jest ilustrowana zdjęciami, na których pokazane są etapy dekorowania oraz gotowe realizacje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wademekum)
Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Wiosenny czosnek niedźwiedzi, letnia koniczyna łąkowa, czarny bez, żurawina, czy jesienna dynia to tylko niektóre z rodzimych roślin tak bogatych w składniki odżywcze. Szczegółowym opisom pełnych wartości roślin towarzyszą pomysły na to, jak wykorzystać je w codziennym menu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach – owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych. Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czym tak naprawdę jest cukier i jak wpływa na nasz organizm? Dlaczego wszędzie jest go tak dużo i co możemy zrobić, żeby go unikać albo wręcz wyeliminować z naszej diety? Odpowiedzią na te i inne, równie ważne pytania jest Dieta # bez cukru. Książka zachęca do świadomego kształtowania jedzeniowych przyzwyczajeń, podpowiadając, jak z cukru zrezygnować lub czym go zastąpić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 [wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej